
 

 

Cenvat Credit – Set off or subsidy?  

 

(S. Jaikumar and G. Natarajan, Advocates, Swamy Associates) 

 

The much awaited decision of the Larger Bench of the Hon’ble Tribunal in the 
matter of cenvat credit entitlement for service tax paid on freight for outward 

transportation of final products is finally out, setting at rest wide speculations on 

the subject and fomenting litigation. Rather, the Larger bench has also gone an 

extra mile and put the issue in proper perspective.   

 

Upto 01.03.2008, the definition of the term “input service” read as below, as per 

Rule 2 (l) of the Cenvat Credit Rules, 2004. 

 

“input service” means any service, - 

(i) used by a provider of taxable service for providing an output 
service, or  

(ii) used by the manufacturer, whether directly or indirectly, in 

or in relation to the manufacture of final products and clearance 
of final products from the place of removal, 

and includes services used in relation to setting up, modernization, 

renovation or repairs of a factory, premises of provider of output 

service or an office relating to such factory or premises, 

advertisement or sales promotion, market research, storage upto 

the place of removal, procurement of inputs, activities relating to 

business, such as accounting, auditing, financing, recruitment and 

quality control, coaching and training, computer networking, credit 

rating, share registry, and security, inward transportation of inputs 

or capital goods and outward transportation upto the place of 
removal; 

 
With effect from 01.03.2008, the above definition has been amended and the 

phrase “from the place of removal” has been replaced as “upto the place of 

removal”.  

 

It is also relevant to refer to a clarification issued by the CBEC, vide its Master 

Circular bearing NO. 97/6/2007 Dt. 23.08.2007. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



(c) ISSUE: Up to what stage a manufacturer/consignor can take 

credit on the service tax paid on goods transport by road?  

COMMENTS: This issue has been examined in great detail by the 

CESTAT in the case of M/s Gujarat Ambuja Cements Ltd. vs CCE, 

Ludhiana [2007 (006) STR 0249 Tri-D]. In this case, CESTAT has 
made the following observations:-  

“the post sale transport of manufactured goods is not an input for 
the manufacturer/consignor. The two clauses in the definition of 

‘input services' take care to circumscribe input credit by stating 

that service used in relation to the clearance from the place of 

removal and service used for outward transportation upto the place 

of removal are to be treated as input service. The first clause does 

not mention transport service in particular. The second clause 

restricts transport service credit upto the place of removal. When 

these two clauses are read together, it becomes clear that 

transport service credit cannot go beyond transport upto the place 

of removal . The two clauses, the one dealing with general 

provision and other dealing with a specific item, are not to be read 

disjunctively so as to bring about conflict to defeat the laws' 

scheme. The purpose of interpretation is to find harmony and 
reconciliation among the various provisions”.  

Similarly, in the case of M/s Ultratech Cements Ltd vs CCE 

Bhavnagar 2007-TOIL-429-CESTAT-AHM, it was held that after the 

final products are cleared from the place of removal, there will be 

no scope of subsequent use of service to be treated as input. The 

above observations and views explain the scope of the relevant 

provisions clearly, correctly and in accordance with the legal 

provisions. In conclusion, a manufacturer / consignor can take 

credit on the service tax paid on outward transport of goods up to 
the place of removal and not beyond that.  

8.2 In this connection, the phrase ‘place of removal' needs 

determination taking into account the facts of an individual case 

and the applicable provisions. The phrase ‘place of removal' has not 
been defined in CENVAT Credit Rules. In terms of sub-rule (t) of 

rule 2 of the said rules, if any words or expressions are used in the 

CENVAT Credit Rules, 2004 and are not defined therein but are 

defined in the Central Excise Act, 1944 or the Finance Act, 1994, 

they shall have the same meaning for the CENVAT Credit Rules as 

assigned to them in those Acts. The phrase ‘place of removal' is 

defined under section 4 of the Central Excise Act, 1944. It states 

that,-  

“place of removal” means-  

(i) a factory or any other place or premises of production or 
manufacture of the excisable goods ;  

(ii) a warehouse or any other place or premises wherein the 

excisable goods have been permitted to be stored without payment 
of duty ;  



•  a depot, premises of a consignment agent or any other place or 

premises from where the excisable goods are to be sold after their 

clearance from the factory;  

from where such goods are removed.”  

It is, therefore, clear that for a manufacturer /consignor, the 

eligibility to avail credit of the service tax paid on the 

transportation during removal of excisable goods would depend 
upon the place of removal as per the definition. In case of a factory 

gate sale, sale from a non-duty paid warehouse, or from a duty 

paid depot (from where the excisable goods are sold, after their 

clearance from the factory), the determination of the ‘place of 

removal' does not pose much problem. However, there may be 

situations where the manufacturer /consignor may claim that the 

sale has taken place at the destination point because in terms of 

the sale contract /agreement (i) the ownership of goods and the 

property in the goods remained with the seller of the goods till the 

delivery of the goods in acceptable condition to the purchaser at his 

door step; (ii) the seller bore the risk of loss of or damage to the 

goods during transit to the destination; and (iii) the freight charges 

were an integral part of the price of goods. In such cases, the 
credit of the service tax paid on the transportation up to such place 

of sale would be admissible if it can be established by the claimant 

of such credit that the sale and the transfer of property in goods (in 

terms of the definition as under section 2 of the Central Excise Act, 

1944 as also in terms of the provisions under the Sale of Goods 
Act, 1930) occurred at the said place.  

So, wherever the conditions specified in the Master circular are satisfied, i.e. (i) 

the ownership over the goods passes to the buyer only upon delivery at his place; 

(ii) the seller bears the risk of transit; and (iii) the freight charges are also 

included in the assessable value of the goods, there is no difficulty in availing 

cenvat credit of the service tax paid on freight incurred for transporting the goods 

upto the customers’ place. 

 
The significance of the decision of the Larger Bench would reveal itself only where 

the factory or the depot is the place of removal and one or more of the three 

conditions mentioned above are not satisfied.  In such cases, even after the 

amendment of the definition of the term input service, with effect from 

01.03.2008, cenvat credit of service tax paid on freight incurred for transport of 

goods from the factory / depot to the customers’ place can be availed as cenvat 

credit.   

 

This is because, the Larger Bench has held that transporting the final product 

from the factory / depot is an activity relating to business, which is entitled for 

cenvat credit, as per the definition of the term input service.  The restrictive 

clauses restricting the credit “upto the place of removal” should give way to the 

later inclusive part of the definition which covers activities relating to business. 

Further, the Larger Bench has also held that inclusion of freight in the assessable 

value of the goods is not a condition for availing cenvat credit. Thus, various 

situations can be tabulated as below:  

 

 

 

 



 

S.No. Situation Impact on Cenvat 

Credit.  

Impact on 

Valuation  

1 Factory is the place of 

removal and where 

customers’ place cannot be 

considered as the place of 

removal. Freight incurred 

for transport of goods from 

the factory to the 

customers’ place.   

Cenvat credit of 

Service Tax paid on 

such freight is entitled 

for cenvat credit, as 

held by the LB, since 

it is an activity 

relating to business.  

The freight need 

not be included in 

the Assessable 

Value of goods, as 

per Rule 5 of the 

Central Excise 

Valuation Rules, 

2000.  

2 Depot is the place of 

removal and where 

customers’ place cannot be 

considered as the place of 

removal. Freight incurred 

for transport of goods from 

the factory to the depot.   

Since it is 

transportation upto 

the place of removal, 

credit is entitled as 

per clause (i) of the 

definition of the term 

input service.  

Such freight has 

to be included in 

the Assessable 

value of Goods, as 

any freight beyond 

the place of 

removal alone can 

be excluded as per 

Rule 5 ibid.  

3 Depot is the place of 

removal and where 

customers’ place cannot be 

considered as the place of 

removal. Freight incurred 

for transport of goods from 

the depot to the customers’ 

place.   

Same as (1) above.  Same as (1) 

above.  

4 Customers’ place is the 

place of removal. 
(conditions mentioned in 

the master circular are 

satisfied) Freight is incurred 

for transport of goods from 

the factory / depot to the 

customers’ place.   

Credit is entitled as 

per Master Circular. 
No need to rely on the 

LB decision.  

Same as (2) 

above.   

 

   

Before parting… 
 

No doubt, valuation of goods for payment of duty and entitlement for cenvat 

credit are two different issues.  But, the very objective of the cenvat credit 

scheme is to alleviate the cascading effect of duty on duty. Once freight is not 

included in the assessable value of the goods for the purposes of payment of duty 

of excise on the goods, why at all, cenvat credit of service tax paid on such 

freight shall be allowed? Now tell us, is Cenvat credit a set off or subsidy?   

 

 


